معرفی رشته مهندسی کامپیوتر

26 08 2020 07:24
کد خبر : 5331650
تعداد بازدید : 2179

صفحه گروه مهندسی کامپیوتر

 

 

رشته مهندسی کامپیوتر مناسب چه کسانی است؟

کامپیوتر

 

رشته مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌افزار، مناسب افرادی است که به برنامه‌نویسی و طراحی الگوریتم علاقه‌مند هستند. این افراد باید با مفاهیم اولیه دروس ریاضی دبیرستان آشنا باشند. علوم مرتبط با کامپیوتر مانند بسیاری از علوم، خیلی زود به روز می شوند، و کسانی که تصمیم دارند در این رشته فعالیت داشته باشند، باید علاقه و پشتکار زیادی به خرج دهند و دائماً مطالب جدیدی را فرا بگیرند.

با علاقه می‌توان سختی‌های تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر را آسان کرد، اما اگر علاقه ندارید، بهتر است که رشته‌ای دیگر را انتخاب کنید. یک برنامه‌نویس باید بتواند مرتباً مسائل پیچیده را تحلیل کند و همواره خودش را به روز نگه دارد.

در پایان هم لازم است اشاره کنیم که رشته مهندسی کامپیوتر، گرایش سخت‌افزار نیز مناسب افرادی است که به طراحی و کنترل دستگاه‌های سخت افزاری علاقه وافری دارند و می‌خواهند در آینده به نوعی در این زمینه مشغول به کار شوند.

 

گرایش‌های رشته مهندسی کامپیوتر برای ادامه تحصیل چه هستند؟

گرایش‌های مقطع کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر عبارتند از:

 

  • نرم‌افزار
  • سخت‌افزار
  • علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات

لازم به اشاره است که در این مقطع، گرایش نرم‌افزار به برنامه‌‌نویسی و گرایش سخت‌افزار به کنترل و طراحی سخت‌افزار می‌پردازد. در گرایش علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات نیز به مباحث نظری کامپیوتر پرداخته می‌شود. در مقطع کارشناسی دروسی مانند نظریه زبان‌ها و ماشین‌ها، نظریه محاسبات، ریاضیات گسسته، نظریه گراف، ساختمان داده‌ها و طراحی الگوریتم‌ها بیشتر مورد توجه قرار دارند. فارغ التحصیلان رشته مهندسی کامپیوتر معمولا در مقطع ارشد و دکتری به رشته‌های میان رشته‌ای، مانند بیوانفورماتیک روی می‌آورند.

 

گرایش‌های مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر نیز عبارتند از:

 

  • نرم افزار
  • معماری کامپیوتر
  • هوش مصنوعی
  • علوم کامپیوتر
  • الگوریتم و محاسبات
  • بیوانفورماتیک و IT

 

فارغ التحصیل رشته مهندسی کامپیوتر در چه کارها و صنایعی می‌تواند شاغل شود؟

 

 

مراکز بخش خصوصی و وزارتخانه‌ها و تمامی موسسات دولتی و بانک‌ها بازار کار مناسبی برای فارغ التحصیلان رشته مهندسی کامپیوتر هستند. بانک‌ها، ادارات دولتی و شرکت‌های کامپیوتری همواره به نیروی متخصص و فارغ التحصیل این رشته نیاز دارند.

یک فارغ التحصیل رشته مهندسی کامپیوتر می‌تواند در کارهایی که در آن خدمات کامپیوتری عرضه می‌شوند شاغل شود. البته یک مهندس کامپیوتر قادر است خودش کارآفرینی کرده و شرکتی را تاسیس کند تا از این طریق خدمات برنامه‌نویسی، طراحی وبسایت، توسعه نرم‌افزار‌های موبایل و موارد متعدد دیگری را ارائه دهد.

فارغ التحصیل رشته مهندسی کامپیوتر، می‌تواند در هر یک از مشاغلی که در ادامه آمده‌اند نیز شاغل باشد:

  • برنامه‌نویسی کامپیوتر
  • تحلیل‌گر و طراح نرم‌افزار
  • کارشناس پایگاه داده
  • توسعه‌دهنده اپلیکیشن‌های موبایل برای پلتفرم‌های گوناگون
  • مدیر سایت
  • طراح و توسعه‌دهنده وب
  • کارشناس شبکه
  • متخصص امنیت اطلاعات
  • تحلیل‌گر سیستم‌های کامپیوتری
  • مدیر شبکه
  • انیماتور

 

بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر به چه صورت است؟

 

کامپیوتر

 

اکثر استارتاپ‌ها در حوزه فناوری اطلاعات فعالیت دارند و نیازمند افراد دارای توانایی برنامه‌نویسی و توسعه و طراحی وب هستند. پر واضح است که بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر بسیار وسیع است و یک فرد علاقه‌مند و دارای پشتکار، شغل و درآمد مناسبی در این بازار پیدا خواهد کرد.

یک مهندس رشته کامپیوتر گرایش نرم‌افزار، دارای فرصت‌های شغلی زیادی است و برای کار کردن نیاز به امکانات و تجهیزات چندانی ندارد. معمولاً فارغ التحصیل رشته مهندسی کامپیوتر که به یک زبان برنامه‌نویسی مسلط باشد، سریعاً جذب بازار کار می‌شود. چنین فردی حتی زمانی که دانشجو است نیز می‌تواند در بازار کار جایگاه مناسبی را برای خود پیدا کند. از سوی دیگر، فرصت‌های شغلی در زمینه شبکه هم بسیار فراوان هستند و در عین حال، شرکت‌های تولید کننده قطعات گوناگون و دستگاه‌های مختلف نیز همواره تمایل دارند مهندسین کامپیوتر با گرایش سخت‌افزار را به خدمت گیرند.

نوشتن اپ‌های جدید و نوآورانه برای تلفن‌های هوشمند و توسعه اپلیکیشن‌های موبایل، از بازارهای خوب رشته مهندسی کامپیوتر به حساب می‌آید. چون شیوه‌های ارتباطی در تبلت‌ها و گوشی‌های هوشمند دائماً در حال تغییر است، فرصت‌‌های شغلی زیادی در این زمینه وجود دارد.

حوزه امنیت اطلاعات نیز یکی از بازار کارهای مهم دیگر برای فارغ‌ التحصیلان رشته مهندسی کامپیوتر است. امنیت از نگرانی‌های دائمی مدیران فناوری اطلاعات به حساب می‌آید. در همین راستا از مهارت‌های امنیتی کامپیوتر، می توان به امنیت شبکه، امنیت اطلاعات و امنیت موبایل اشاره داشت. ضمناً برای آینده نزدیک نیز، رشد خوبی در استخدام تحلیل‌گران سیستم توسط شرکت‌های مشاوره IT پیش‌بینی شده است.

 

در ادامه، باید خاطر نشان ساخت که بازار کار طراحی وب هم بسیار پر رونق است و ورود به آن نیز شاید از سایر موارد راحت‌تر و سریع‌تر باشد. این روزها تمایل به فروش محصولات و ارائه خدمات بر بستر اینترنت توسط شرکت‌های گوناگون بسیار زیاد شده و همین امر نیز سبب شده تا بازار طراحان وب بسیار پر رونق شود و فرصت‌های شغلی گوناگونی در این زمینه فراهم آید.

با افزایش اطلاعات، نیاز به افراد دارای مهارت کار با پایگاه‌های داده هم بیشتر می‌شود. این اشخاص باید در زمینه ذخیره و بازیابی اطلاعات، سازماندهی، تجزیه و تحلیل و حفاظت داده‌ها تخصص داشته باشند. همچنین چون بیشتر پایگاه‌های داده به اینترنت وصل می‌شوند، امنیت داده‌ها نیز بسیار مهم است.

در زمان حاضر، صنعت بازی‌های کامپیوتری نیز رونق قابل توجهی دارد و از همین رو برای افرادی که تمایل دارند پس از فارغ‌ التحصیل شدن در رشته مهندسی کامپیوتر به عنوان طراح و توسعه‌دهنده بازی‌های رایانه‌ای مشغول به کار شوند فرصت‌های شغلی قابل توجهی در دسترس است. ضمن اینکه بازار مذکور در سال‌های اخیر، همواره رشد مناسب و رو به جلویی را تجربه کرده است.

 

توانایی های مورد نیاز برای مهندسی کامپیوتر

این افراد باید ریاضی‌ قوی‌ داشته‌ باشند و توانایی‌ در زمینه‌ فیزیک‌ هم داشته باشند. همچنین‌ لازم‌ است‌ که‌ فردی‌ خلاق‌ باشد تا بتواند مسائل‌ را از راه‌حل‌های‌ ابتکاری‌ حل‌ کند. راه‌ حل‌هایی‌ که‌ کمترین‌ هزینه‌ و بهترین‌ کارایی‌ را داشته‌ باشد.

 

توانایی علمی

این افراد باید سخت کوش و با پشتکار باشند زیرا رشته رایانه رشته پویایی است و همیشه باید اطلاعاتش به روز بوده و به دنبال فراگرفتن مطالب جدید باشد. مهندس رایانه باید ریاضی و فیزیکش قوی باشدو خلاق باشد تا بتواند مسایل را از راه های ابتکاری حل کند.

 

علاقمندی ها

این افراد باید علاقه زیادی به یادگیری و مطالعه داشته باشند تا پیشرفت کنند. همچنین باید از جستجو و کاوش در مدارها و ریزساختارها استقبال کند و به کار با رایانه علاقه داشته باشد.

 

درس‌های‌ این‌ رشته‌ در طول‌ تحصیل‌

دروس‌ مشترک‌ در‌ گرایش‌های‌ کامپیوتر

فیزیک‌

ریاضی‌

مبانی‌ کامپیوتر و برنامه‌سازی‌

آزمایشگاه‌ کامپیوتر

معادلات‌ دیفرانسیل‌

ساختمان‌های‌ گسسته‌

برنامه‌سازی‌ پیشرفته‌

آمار و احتمالات‌ مهندسی‌

ریاضی‌ مهندسی‌

مدارهای‌ الکتریکی‌

ساختمان‌ داده‌ها

زبان‌ ماشین‌ و برنامه‌سازی‌ سیستم‌

مدارهای‌ الکترونیکی‌

مدارهای‌ منطقی‌

طراحی‌ الگوریتم‌ها

طراحی‌ و پیاده‌سازی‌ زبان‌های‌ برنامه‌سازی‌

ریز پردازنده‌

معماری‌کامپیوتر

شبکه‌های‌ کامپیوتری‌

سیستم‌های‌ عامل‌

کارگاه‌ عمومی‌.

 

دروس‌ تخصصی‌ گرایش‌ سخت‌افزار

سیگنال‌ها و سیستم‌ها

مدارهای‌ الکتریکی‌

انتقال‌ داده‌ها

سیستم‌های‌ کنترل‌ خطی‌

الکترونیک‌ دیجیتال‌

طراحی‌ سیستم‌های‌ VLSI

کارآموزی‌.

دروس‌ تخصصی‌ گرایش‌ نرم‌افزار

ذخیره‌ و بازیابی‌ اطلاعات‌

اصول‌ طراحی‌ و ساخت‌ کامپایلرها

اصول‌ طراحی‌ پایگاه‌ داده‌ها

پروژه‌ آزمایشگاه‌ سیستم‌ عامل‌

پروژه‌ آزمایشگاه‌ پایگاه‌ داده‌ها

شبیه‌سازی‌ کامپیوتری‌

مهندسی‌ نرم‌افزار

تحلیل‌ و طراحی‌ سیستم‌ها

پروژه‌ نرم‌افزار، کارآموزی‌

 

(منبع سایت فرادرس)