معرفی رشته مهندسی عمران
معرفی رشته مهندسی عمران
صفحه گروه مهندسی عمران
رشته مهندسی عمران مناسب چه کسانی است؟
رشته مهندسی عمران مناسب آن دسته از داوطلبانی است که به علوم فیزیک و ریاضی بهصورت کاربردی علاقهمند هستند. همچنین، افرادی که علاقه به ساخت و ساز و طراحی سازهها و ساختمانها دارند به این رشته گرایش خواهند داشت. به عبارتی، مهندسی عمران، رشتهای کاربردی است و علوم محض در آن به ندرت مطالعه میشوند. از زیرمجموعههای مهندسی عمران میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سازههای سبک مانند ساختمانهای مسکونی و ساختمانهای مقاوم در مقابل زلزله، سیل و آتش
- سازههای عظیمتری مانند برجها
- سازههای مرتبط با آب مانند سد، سکوهای دریایی، اسکله و غیره
- تونل، پل، سیلو، مخازن ذخیره مصالح، دکلهای مخابرات، نیروگاههای برق
- ساخت و ساز فرودگاهها، جادهها و راهها
- بهسازی و اصلاح خاکهای نامناسب پیش از احداث سازهها
- حوزههای تخصصی مرتبط با منابع آب و شبکههای فاضلاب و محیط زیست
و مواردی از این قبیل، همگی از حوزههای مهندسی عمران هستند که هر کدام زیر مجموعههای وسیعی را شامل میشوند. علاقهمندان به طراحی و اجرای این قبیل سازهها در رشته مهندسی عمران موفق خواهند شد.
کدام دروس دوره دبیرستان در رشته مهندسی عمران بیشتر کاربرد دارند؟
داشتن پایه قوی در دروس فیزیک و ریاضی دبیرستان و پیشدانشگاهی به موفقیت در رشته مهندسی عمران کمک زیادی خواهد کرد. از بین مباحث درس فیزیک، بحث مکانیک جامدات، استاتیک و سیالات و از درس ریاضی، مباحث ریاضیات گسسته، جبر و احتمال و هندسه در رشته مهندسی عمران بسیار کاربرد دارند.
گرایشهای رشته مهندسی عمران برای ادامه تحصیل چه هستند؟
رشته مهندسی عمران در سطح کارشناسی دارای سه گرایش عمران–عمران، عمران–نقشهبرداری و عمران–آب است.
گرایش عمران–عمران: رشته مهندسی عمران-عمران به نسبت سایر گرایشها جامعتر و وسیعتر است و زیر مجموعههای بیشتری را شامل میشود. دانشجوی مهندسی عمران–عمران مسائل مربوط به تمامی گرایشهای مقاطع بالاتر رشته مهندسی عمران از جمله سازه، خاک و پی، راه و ترابری و هیدرولیک را مطالعه میکند.
گرایش عمران–نقشهبرداری: این گرایش، قدری جزئیتر است و صرفا به مطالعه مباحث مربوط به نقشهبرداری به منظور تعیین پستیها و بلندیهای منطقه پیش از شروع عملیات ساخت و ساز میپردازد. نکته قابل توجه این است که نقشهبرداری بیشتر برای سازههای بزرگ خارج از شهر مثل سیلوها، پلها، تونلها و سدها کاربرد دارد. از این رو عملیات میدانی و صحرایی این رشته زیاد است. دانشجویان پیش از انتخاب این گرایش بایستی به این مساله توجه کنند و پیشنهاد میشود در صورتیکه تمایل به انجام عملیات میدانی ندارند به سراغ این رشته نروند.
گرایش عمران–آب: این گرایش نیز مانند گرایش نقشهبرداری، قدری جزئی است و به مطالعه مباحث مرتبط با منابع آب مانند رودخانهها، سدها و کانالهای آبیاری میپردازد.
رشته مهندسی عمران در ایران تا مقطع دکتری تدریس میشود و فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی میتوانند در مقطع کارشناسی ارشد و سپس در مقطع دکتری در گرایشهای مختلف زیر به تحصیل ادامه دهند:
سازه: هدف از مهندسی سازه، تحلیل رفتار اجزای تشکیلدهنده سازه و مدل نمودن المانها تحت بارهای استاتیکی است. این رشته بیشترین ظرفیت پذیرش را در بین گرایشهای مختلف مهندسی عمران در دانشگاههای کشور دارد و به نوعی عموم مردم رشته مهندسی عمران را با این گرایش میشناسند. سایر گرایشهای این رشته به نسبت جدیدتر هستند. از پرکاربردترین نرمافزارهای مرتبط با این گرایش میتوان به Etabs ،Sap ،Safe اشاره کرد.
ژئوتکنیک: مهندسی ژئوتکنیک یا مهندسی خاک و پی از شاخههای مهندسی عمران است که در آن رفتار خاک تحت بارهای وارده از سازههای گوناگون مطالعه میشود. از جمله مباحث مورد مطالعه در این گرایش میتوان به تخمین ظرفیت باربری خاک زیر پی و نشست فونداسیونها اشاره کرد. همچنین مباحثی از جمله ایجاد پایداری شیبها و گودبرداریها با استفاده از روشهایی مانند میخکوبی، انکراژ، دیوارهای مسلح شده با ژئوسنتتیک و غیره، تحلیل و طراحی سدهای خاکی، پیهای عمیق و نیمهعمیق، بهسازی خاک، آزمایشهای درجا پیش از اجرای پروژههای عمرانی از موارد مورد مطالعه در این گرایش هستند. از جمله دروس مختلف در سطح کارشناسی ارشد این گرایش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مهندسی پی پیشرفته، مکانیک خاک پیشرفته، دینامیک خاک، مکانیک سنگ، مهندسی تونل، مهندسی سدهای خاکی، آبهای زیرزمینی، زمینشناسی مهندسی، ریاضیات مهندسی، ژئوتکنیک دریایی، مکانیک محیطهای پیوسته، روش اجزای محدود و روشهای عددی در مکانیک خاک.
سازههای هیدرولیکی: مهندسی سازههای هیدرولیکی در واقع ترکیبی از گرایشهای سازه و آب است. دروس اصلی این گرایش عبارتند از: هیدرولیک پیشرفته، طراحی هیدرولیکی سازهها، روش اجزاء محدود، هیدرودینامیک، هیدرولیک محاسباتی، اندرکنش آب و سازه، هیدرولوژی پیشرفته، ریاضیات عالی مهندسی، مکانیک محیطهای پیوسته، آبهای زیرزمینی، سدهای خاکی و سدهای بتنی.
مهندسی زلزله: در رشته مهندسی زلزله، هدف تحلیل و بررسی نیروهایی است که بهصورت خارجی به سازه اعمال میشوند. بهطور مثال نیروی زلزله و باد از جمله نیروهای دینامیکی و جانبی هستند که به سازه وارد میشوند. بررسی نحوه عملکرد سازه در مقابل این بارها و پیشنهاد راهکارهایی برای مقابله و بررسی رفتار لرزهای سازه از اهداف اصلی این گرایش هستند.
راه و ترابری: گرایش راه و ترابری، به موضوع طراحی هندسی راه و راه آهن، اجرا و روسازی راهها و جادهها میپردازد. این گرایش نیز همانند گرایش نقشهبرداری، عملیات صحرایی و میدانی زیادی داشته و دانشجویان حین انتخاب آن باید به این موضوع توجه داشته باشند.
مهندسی و مدیریت منابع آب: در مهندسی و مدیریت منابع آب به مباحث مربوط به جمعآوری و تصفیه فاضلابها و نیز تاسیسات مرتبط با فاضلاب از قبیل مخازن ذخیره و خطوط انتقال پرداخته میشود. همچنین، مباحثی مانند بررسی مکانیزم انتقال رسوب رودخانهها، رفتارهای مختلف رودخانهها و کنترل سیلاب از جمله موارد مورد بحث در گرایش مدیریت منابع آب هستند. از آنجاییکه هنوز تمامی شهرهای کشور ایران به سیستم فاضلاب شهری متصل نشدهاند و برای تخلیه فاضلاب با مشکلهایی مواجه هستیم، بازار کار این رشته به نسبت رو به رشد است.
سازههای دریایی: گرایش سازههای دریایی، شامل تحلیل و طراحی سازههای مرتبط با دریا مانند سکوهای نفتی، جکآپها، اسکله و مواردی از این قبیل است. از آنجایی که ایران در شمال و جنوب مرزهای دریایی دارد و از سوی دیگر دریاهای کشورمان نفتخیز هستند، فارغالتحصیلان این گرایش میتوانند در پروژههای مرتبط با صنعت نفت و گاز در سواحل و دریای شمالی و جنوبی کشور مشغول به کار شوند.
مهندسی مدیریت ساخت: گرایش مهندسی مدیریت ساخت آموزشهای لازم در زمینه اصول مدیریت صحیح اجرای پروژههای عمرانی را در اختیار دانشجویان قرار میدهد. دانستن مسائل مربوط به مدیریت و کنترل پروژه در روند ساخت و اجرا، مدیریت صحیح مصالح و زمان، آشنایی با امور قراردادها در ابعاد حقوقی موجب دستیابی بیشتر به موفقیت در پروژههای عمرانی خواهد شد، آنهم به ویژه در پروژههای بزرگ ملی که هزینه زیادی را در بر میگیرند.
مهندسی برنامهریزی حمل و نقل: در این گرایش به برنامهریزی حمل و نقل در چهار بخش مجزای دریایی، ریلی، هوایی و جادهای پرداخته میشود. در بخش شهری، فارغالتحصیلان این گرایش به مطالعه مباحث حمل و نقل و ترافیک درون شهری میپردازند و میتوانند در سازمانهای حمل و نقل ترافیک، ادارات راه و ترابری و شهرداریها مشغول به کار شوند.
مهندسی محیط زیست: از آنجاییکه امروزه مباحث مربوط به حفاظت از محیط زیست و بقای کره زمین در سراسر دنیا بسیار مورد توجه هستند، این گرایش مهندسی عمران نیز بیش از پیش مورد استقبال فارغالتحصیلان کارشناسی مهندسی عمران قرار دارد. مواردی از جمله مطالعه و کنترل منابع آلودگی آب، خاک و هوا از جمله مهمترین مباحث این گرایش هستند. با توجه به شرایط کنونی، سازمانهای مسئول مانند سازمان حفاظت محیط زیست، شیلات و شهرداریها، مرتباً به منظور برطرف کردن مشکلات محیط زیستی کشور، اقدام به برنامهریزی و صرف بودجه برای ارائه و اجرا طرحهای کاربردی و مرتبط میکنند؛ مسئلهای که سبب شده، بازار کار فارغالتحصیلان گرایش مهندسی محیط زیست به خاطر آن رشد قابل توجهی را تجربه کند.
مهارت ها و توانایی های مورد نیاز
-
محاسبه، ساخت و اجرا و طراحی ساختمان های مسکونی، اداری و صنعتی
-
طراحی، محاسبه و اجرای راه ها و جاده های مختلف ارتباطی داخل و خارج شهرها و و روستاها
-
ساخت و اجرا و طراحی و محاسبه انواع پل های بتنی و فلزی و با شکل های مختلف
-
اجرای سدهای مختلف خاکی و بتنی و نیز بندهای انحرافی و سایر تاسیسات وابسته مثل تونل یا کانال انحراف آب رودخانه جهت اجرای عملیات کارگاهی در ضمن ساخت
-
اجرای کارهای مربوط به ساماندهی رودخانه ها.
-
طراحی، محاسبه و ساخت خطوط انتقال آب
-
ساخت تصفیه خانه های آب و فاضلاب
-
طراحی، محاسبه و ساخت شبکه های آب رسانی به منطقه های شهری و روستایی برای تامین آب آشامیدنی
-
طراحی، محاسبه و ساخت شبکه های جمع آوری و دفع آب های سطحی ناشی از نزولات جوی در خیابان ها و سایر منطقه های شهرها
-
انجام کارهای نقشه برداری مثل سراه سازی، سد سازی و ...
-
کارهای نقشه کشی طراحی و معماری.
برای موفقیت در این رشته لازم است که افراد در دروس ریاضی و فیزیک و با توجه به نوع گرایش در یکسری درس های بخصوص، توانایی لازم را داشته باشند تا از پس این رشته و سختی های آن برآیند.
زمینههای کاری مهندس عمران
طراحی و مشاوره
طرح و مشورت در طراحی یک پروژه در این قسمت تعریف می شود. برای انجام این کار تجربه زیادی لازم است و به تخصص کافی احتیاج داریم.
پیمانکاری و اجرا
این کار به تخصص خاصی نیاز ندارد و بعد از دریافت طرح، آن را اجرا می کند. ولی حساس است چون اگر نقشههای بسیار خوبی هم طراحی شود و سازهها از نظر طراحی بدون عیب و نقص باشند، اما کار در اجرا به درستی انجام نشود کل کار زیر سوال میرود.
نظارت
این فرد وظیفه دارد از طرف کارفرما، بر اجرای هر چه بهتر کارها نظارت داشته باشد و هماهنگی بین کارها و افراد مختلف را انجام دهد.
همچنین گرایش هیدرولیک و سازه هیدرولیکی با کمک گرایش سازه ساختمان سد را زراحی می کنند. در گرایش زلزله افراد وظیفه ایمنی سازی سد در برابر زلزله و تغییر طرح سازه آن به نحوی که در برابر زلزله مقاوم باشد را بر عهده دارند. در گرایش خاک و پی، وظیفه بررسی پی و تکیهگاه های سد و میزان دوام آنها مورد توجه است.
مراسم تقدیر و تشکر از کارمندان نمونه دانشکده مهندسی در سال ۱۴۰۱ و همچنین تقدیر از همکارانی که در برگزاری امتحانات پایان ترم بیشترین همکاری صادقانه و بدون نقص را داشتند در روز سه شنبه...
مراسم در روز یکشنبه مورخ 1401/12/14 ساعت 9 الی 11 در آمفی تاتر دانشکده با حضور ریاست محترم دانشکده و معاونین و مدیران محترم گروه های آموزشی و روسای محترم سابق دانشکده...
با توجه به اینکه اینجانب بعلت بازنشستگی در میان شما عزیزان نخواهم بود بدینوسیله از کلیه همکاران خداحافظی نموده، بنده را حلال نمایید. خوبی های زیادی از شما دیدم و امیدوارم شما نیز من را...
بدینوسیله انتخاب اعضا محترم هیات علمی جناب آقایان دکتر محسن بابائی (گروه مهندسی عمران) و دکتر حسن علم خواه (گروه مهندسی مواد) را به عنوان اعضای هیات علمی برتر در همکاری با جامعه و صنعت در سال...
پایاننامه آقای مهندس مصطفی دولتی مهتاج، فارغ التحصیل گرایش آب و سازههای هیدرولیک دانشکده مهندسی دانشگاه بوعلی سینا با راهنمایی آقای دکتر بهرام رضائی در مرحله اول مسابقه...
انتخاب سه عضو هیات علمی دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه بوعلی سینا آقایان دکتر آرش فتاح الحسینی ، دکتر غلامحسین مجذوبی و دکتر جواد بهنامیان به عنوان پژوهشگر برتر استان ...
دومین دوره مسابقه برنامهنویسی داخلی (BCPC) با تلاش انجمن علمی دانشجویی کامپیوتر دانشگاه بوعلیسینا در کارگاه کامپیوتر دانشکده مهندسی برگزار شد. هفت سوال A، B، C، D، E، F و G برای مسابقه طرح...
بدینوسیله انتخاب سه عضو هیات علمی دانشکده مهندسی جناب آقایان دکتر جواد بهنامیان ، دکتر آرش فتاح الحسینی و دکتر حسن ختن لو در زمینه...
آشنایی با رئوس مطالب : اصول و مبانی فتوگرامتری فرآیندهای اصلی فتوگرامتری کاربردهای مختلف فتوگرامتری پرندههای بدون سرنشین طراحی پرواز برداشت نقاط کنترل زمینی تشریح...
بدینوسیله انتخاب اعضا محترم هیات علمی جناب آقایان دکتر مجذوبی (گروه مهندسی مکانیک)، دکتر اوحدی (گروه مهندسی عمران)، دکتر اصفهانی (گروه مهندسی مواد)، دکتر عباسی (گروه مهندسی...
موضوع مورد نظر طراحی مفهومی فرایندهای جدیدی در سیکل برایتون-برایتون معکوس با بازیاب حرارتی بود که چندین ویژگی مطلوب و کاربردی جهت ساخت و بهره برداری دارد. این سیکلها برای تولید...
با اعلام سازمان سنجش آموزش کشور، پرهام سراجی دانشجوی رشته مهندسی برق دانشگاه بوعلیسینا، رتبه ۱۰ بیست و هفتمین المپیاد علمی دانشجویی کشور را کسب کرد. با آرزوی توفیق و...
بدینوسیله انتخاب آقای دکتر جواد بهنامیان را به عنوان پژوهشگر برگزیده دانشگاه در گروه فنی و مهندسی به ایشان و خانواده علمی دانشکده مهندسی تبریک عرض نموده و از خداوند متعال...
بدینوسیله انتخاب چهار عضو هیات علمی دانشکده مهندسی جناب آقای دکتر آرش فتاح الحسینی از گروه مهندسی مواد به عنوان پژوهشگر اول برگزیده، جناب آقای دکتر هاشم مظاهری از گروه...
براساس اطلاعات پایگاه شاخصهای اساسی علم (ESI)، حضوردکتر محمد حسن مرادی از گروه مهندسی برق دانشکده مهندسی در زمره پژوهشگران پراستناد یک درصد برتر دنیا استمرار پیدا کرد. بدینوسیله...
بدینوسیله حضور سه عضو هیات علمی دانشکده مهندسی جناب آقای دکتر آرش فتاح الحسینی از گروه مهندسی مواد ، جناب آقای دکتر جواد بهنامیان از گروه مهندسی صنایع و جناب آقای دکتر علی...
اطلاعیه مهم قابل توجه داوطلبان گرامی آزمون مصاحبه دکتری که امکان شرکت در جلسه مصاحبه را نداشتند : جاماندگان از دور اول مصاحبه می توانند چهارشنبه 1401/04/15 ساعت 8 صبح جهت...
بدینوسیله انتخاب جناب آقای دکتر آرش فتاح الحسینی از اساتید دانشکده مهندسی دانشگاه بوعلی سینا را به عنوان پژوهشگر برتر کشوری به ایشان و خانواده علمی دانشکده مهندسی تبریک...
در چهاردهمین جشنواره بین المللی حرکت بخش مسابقه گروه فنی و مهندسی، انجمن علمی دانشجویی مهندسی کامپیوتر دانشگاه بوعلی سینا همدان رتبه شایسته تقدیر را کسب نمود.
همزمان با دهه سرآمدی آموزش، به منظور تجلیل از زحمات و تلاش های اساتید ارجمند، اساتید برتر آموزشی دانشگاه معرفی شدند. ...